Har du spillet Holger Danske uden at vide det?

Har du spillet Holger Danske uden at vide det?

ANNONCEINDHOLD

Fredag 23-10-20 - 10:42

SPIL - Nyder du at spille 500 med familien? Spiller du bridge sammen med bridgeklubben? Tager du gerne et slag poker med vennerne? Så har du sikkert spillet med Holger Danske på hånden uden at vide det.

Det siges, at nutidens spillekort har mytologiske eller europæiske konger, dronninger og ridder på billedekortene. Det kan du læse mere om nedenfor.

Kongerne
Lad os starte med kongerne, som har den højeste værdi af billedekortene. I de fleste spil har kongerne en værdi på 13, mens de har en værdi på 10 i andre spil som fx Blackjack. Derfor er det altid vigtigt at sætte sig ind i reglerne for fx Blackjack, og hvordan du kan bruge et blackjack skema til at vinde.

Men kongen er ikke kun mægtig i form af sin værdi, det siges også, at billedekortene viser følgende konger:

Ruder konge: Julius Cæsar

Klør konge: Aleksander den Store

Spar konge: Kong David

Hjerter konge: Karl den Store

Dronningerne
Der er også nogle mytologiske og europæiske dronninger i kortenene, og her finder vi:

Ruder dronning: Rachel, den bibelske heltinde

Klør dronning: Argine - Anagram for regina, som betyder dronning

Spar dronning: Athene, den græske gudinde

Hjerter dronning: Juditch, den bibelske heltinde

Ridderne
Er det pudsigt, at der ikke er prinser (eller prinsesser) i kortspil? Oprindeligt var symbolerne i de royale kort kongen, dronningen og knægten. Knægten er en mandlig kongelig tjener. Det siges endda, at kortet i gamle dage blev kaldt for "Knight", som kan oversættes til knægt på dansk.

Men da kortmagerne forkortede billedekortene, så der kun stod symbolets første bogstaver i to eller fire hjørner, blev knægten gjort til en bonde. Kongen blev til K, dronningen blev til D, og i stedet for at knægten blev til Kn, blev det til en bonde, som hedder Jack på engelsk. Det gjorde det nemmere at skelne kongen fra det andet kort.

Det er her, at Holger Danske kommer ind i billedet. Det siges, at Holger Danske er at finde på spar bonden, som er med til at symbolisere en af de tolv riddere for Karl den Store, som er Hjerter konge i spillet.

Nedenfor kan du læse om de fire bonder i spillekort:

Spar bonde: Holger Danske (Ridder for Karl den Store)

Hjerter bonde: Lahire, en følgesvend for Jeanne d'Arc

Hektor: Den trojanske helt

Lancelot: Ridder for Kong Arthur

Kortfarverne har også en betydning
Det siges også, at kortfarverne har en betydning i spillekortene. først og fremmest symboliserer de hver især en forskellig ting.

Spar: Sværd

Hjerter: Alterkalk

Ruder: Mønt

Klør: Hyrdestav

De symboler har altså en højere betydning. Spar symboliserer adelen, hjerter symboliserer kirken, ruder symboliserer købmændene og klør symboliserer bønderne.
FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2021 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.