Torsdag 30-7-20 - 09:22

Geoparken fænger ikke rigtigt på vores egn

Geoparken fænger ikke rigtigt på vores egn
På Tingstedet i Rørvig er rejst en 50 ton tung mindesten. Foto: SOC / Odsherred Wiki


LEDER - Vist er det flot, at Odsherred er blevet Danmarks første UNESCO GLOBAL GEOPARK. Det fænger bare ikke rigtigt på vores egn, er fornemmelsen.


Måske er det fordi, det ikke rigtigt er gået op for folkene bag Geoparken, at området omkring Nakke, Nykøbing og Højby har spillet en stor og i nogle tilfælde afgørende roller i fortidens Danmark.

Bevares, Geopark fremhæver middelalderborgen Næsholm Borgruin i den reetablerede Nygård Sø ved Højby. Men det virker ikke, som om nogen har tænkt på at inddrage og fremhæve vikingernes tingsted Isøre, hvor de vigtigste folk fra hele riget foretog i al fald to kongevalg, i henholdsvis 1074 og 1104.

Isøre var med sin centrale beliggenhed det sted, hvor "rigets øverste myndighed" vedtog love gældende for hele landet, og det var (måske) også på Isøre, man indførte kristendommen i Danmark - en historie, alle skolebørn burde kende.


Vikingerne mødtes på østsiden af Rørvighalvøen, formentlig der hvor den fredede Langesø Mose mellem Skansehage og Korshage i Rørvig ligger i dag, og som er udpeget som EU Natura 2000-område.

Hele det nordlige Odsherred var en række småøer, som (også) i geologisk henseende er mindst lige så interessante som det sydlige Odsherred.

Eksempelvis Hov Vig og Nakke. Størstedelen af Hov Vig er fredet og udlagt til EF- fuglebeskyttelsesområde og vildtreservat.

På kanten af den gamle kystskråning ligger en gravhøj fra bronzealderen (1.500-800 år f.Kr.), hvor der findes urter, der har overlevet i mange hundrede år.

Hvis Geopark Odsherred inddrager og markedsfører disse områder, så kunne det måske være, at projektet også fænger på vores egn.

BJARNE HANSEN
Chefredaktør



© Copyright 2024 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.