Rørvig Mølle vist storslået frem efter restaurering
Foto: Rørvig By og Land

Rørvig Mølle vist storslået frem efter restaurering

AF BJARNE HANSEN / Tirsdag 21-5-24 - 09:57

RØRVIG - Rørvig Mølle, en historisk kornmølle fra 1842, åbnede dørene denne 2. pinsedag for at vise resultatet af en omfattende restaurering. Den ikoniske mølle, beliggende på Søndervangsvej, har været genstand for en fire år lang restaureringsindsats ledet af Bevaringsforeningen Rørvig By og Land.


Rørvig Mølle, oprindeligt bygget i 1842 og i drift indtil 1924, blev erhvervet af Bevaringsforeningen i 1928. I 1997 udvidede foreningen sit ejerskab ved at købe de omkringliggende arealer, og både møllen og landskabet er nu fredede områder. Denne beskyttelse understreger møllens betydning for Rørvig og omegn som et væsentligt historisk og kulturelt vartegn.


Som en hollandsk vindmølle har Rørvig Mølle længe stået som et symbol på byen, synlig fra store dele af området både til lands og til vands. Møllens vinger, der strækker sig 18,5 meter, er monteret på en drejelig møllehat, der tillader dem at dreje efter vinden. Den ottekantede struktur er bygget på et fundament af kampesten og har vinger med sejl.


Restaureringsprocessen har ikke kun haft til formål at bevare møllens arkitektoniske integritet, men også dens historiske brug som kornmølle, hvilket gør den til en central del af lokalområdets arv. Før 1907 var møllen dækket af tagpap, men dette blev senere erstattet af egespåner, hvilket har bidraget til møllens æstetiske appel.

I dag fungerer Rørvig Mølle ikke kun som et malerisk element i landskabet, men også som et populært udflugtsmål for både lokale og turister. Møllen forbliver et af de mest elskede vartegn i Rørvig, et vidnesbyrd om regionens rigdom på kultur og historie.

FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2024 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.