Nykøbingdreng fanget af voldsomt stormvejr
Iver Huitfeldt befandt sig over en periode på cirka 24 timer i bølger op til cirka 15 meter, da vejret var hårdest. Foto: Søværnet

Nykøbingdreng fanget af voldsomt stormvejr

AF BJARNE HANSEN / Onsdag 29-1-20 - 16:35

NYKØBING - Chefsergent i Søværnet, 58-årige Per Bo Larsen, der er opvokset i Nykøbing, var med, da fregatten Iver Huitfeldt blev fanget i et usædvanligt voldsomt stormvejr i Atlanterhavet.


Iver Huitfeldt kom ud i stormvejret, da den var på vej til USA i begyndelsen af januar. I 24 timer lå fregatten underdrejet i 15 meter høje bølger.

- Vi har før sejlet i stormvejr. Men har dog i mine 40 år på havene aldrig set bølgesystemer af den størrelse, fortæller Per Bo Larsen til Nykøbing Avis.


Per Bo Larsen har i sine 40 år i Søværnet aldrig været ude i så voldsomt vejr. Foto fra Facebook

Vejrudsigten havde lovet hårdt vejr, da Iver Huitfeldt passerede Azorerne i Atlanterhavet på vej til Norfolk i USA. Dog ikke så hårdt at det så ud til at blive et problem, og Iver Huitfeldt lagde en rute, som ville holde skibet klar af det hårde vejr.

Men undervejs ændrede vejret sig. Det blæste kraftigt op, uden at fregatten havde mulighed for at sejle udenom eller undgå den kraftige storm. I stedet måtte Iver Huitfeldt og besætningen ride stormen af med lavest mulige fart over en periode på cirka 24 timer. Bølgehøjde var op til cirka 15 meter, da vejret var hårdest.


- Der er en rutineret besætning, hvor mange har 30-40 års erfaring fra sejlende tjeneste fra mange forskellige skibstyper og farvande. Ingen har nogensinde før oplevet et stormvejr med et bølgesystem, der påvirkede skibet med den kraft og voldsomhed, siger Bo Overgaard, chef for fregatten Iver Huitfeldt.

Ingen blandt besætningen på Iver Huitfeldt kom til skade som følge af det hårde vejr. Men Iver Huitfeldt fik en række skader, herunder blandt andet løsrevne skabe, trykskader på skrog og enkelte utætheder i luger. Iver Huitfeldt mistede også sin dome - det er et stort skjold af glasfiber forrest på skibet under vandlinjen, som beskytter sonaren.

Ingen af skaderne var dog mere alvorlige, end at fregatten efter stormen var passeret kunne fortsætte sejladsen til USA og flådebasen i Norfolk.


Fregatten har nu fået udbedret de fleste af skaderne, og er på vej retur til Danmark. Fregatten skal nu blandt andet have sat en ny dome på, så den igen er helt klar til at løse de operative opgaver.

Besætningens rutine og træning har ifølge Bo Overgaard haft afgørende indflydelse på, at der ikke er sket personskader og at de materielle skader kunne begrænses.


FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2020 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

PÅ FORSIDEN LIGE NU