Mindeord ved Axel Brinks Sørensens bortgang

Mindeord ved Axel Brinks Sørensens bortgang

Mandag 26-4-21 - 08:37

Redaktionen har fra Niels Sander modtaget disse mindeord ved Axel Brinks Sørensens bortgang:


En enestående mand og ven er gået bort. Axel afgik ved døden torsdag d. 15. april. Alzheimer havde til sidst svækket kroppen så meget, at selv denne store fighter måtte overgive sig.

Selv om man ikke var i tvivl om, at Axel, som tiden gik, udviklede sig til en mere og mere inkarneret nykøbingenser, så kunne hans fynske lune og sproget ikke altid skjule, hvor han oprindeligt stammede fra.

Axel blev født d. 26. juli 1941 i Bogense på Fyn som ældste søn af autolakerer Erik Sørensen og fru Inger Sørensen. Familien forøgedes efterhånden med en bror, Carsten, og en søster, Margrethe.

Axels fodboldtræner, der også var hans matematiklærer, spottede ham som værende en kvik knægt, man kunne stole 100% på. Derfor fik han æren af at lægge sedler i postkassen til dem, der var udtaget til at spille på hold i weekenden. Lærer Nielsen spottede også, at bette Axel var en ørn til at organisere, så i en alder af 12 år blev Aksel fodboldtræner for de mindste i Bogense Idrætsforening.


En anekdote fra hans år som ungdomstræner i Bogense fortæller levende om, hvordan Axel var som person. Lille Mogens var startet til fodbold i en alder af 5 år. Da han havde været til et par træninger, spurgte han sin far, om han ikke kunne få et par rigtige fodboldstøvler. Det mente faderen jo nok, han kunne, men først når han blev udtaget til at spille på hold. Det fortalte den lille purk til Axel, og næste weekend var Mogens udtaget til holdet.

Der har altid været plads til alle i Axels univers.

Efter realeksamen kom Axel i lære i Bogense Trælasthandel som trælastekspedient.

Tilfældighederne ville, at en af Axels kammerater i 1961 havde købt en gammel bil, og nu inviterede han Axel med på en tur ud i solen. De nåede til Nykøbing Sj., og her endte de på Grønnehavehus lørdag aften. De faldt selvfølgelig i snak med en masse mennesker, og nogle mente da, at de også skulle se Rørvig, når de nu var på de her kanter. Altså kørte de to kammerater ud ad Rørvigvej i løbet af søndagen. Her faldt Axels øjne på noget, han aldrig havde set før - en lille trælastfilial ved siden af Lyngkroen. Det måtte Axel da lige studere nærmere. Og han kunne konstatere, at det var vældig smart at lægge en filial af den store trælast direkte i et sommerhusområde. Han kom hjem til Bogense Trælast og fremlagde, hvad han havde set. Ikke ret lang tid efter havde Trælasten i Bogense en filial ude i sommerhusområdet Hasmark nordøst for Bogense. Ja - Axel har aldrig spildt tiden. Men den helt utrolige krølle på historien er, at mange år efter, så fik Axel bygget et flot kontor til sit bygmesterfirma Nydan Byg på Rørvigvej 221 - nøjagtigt samme sted, hvor Nykøbing Trælasts filial lå.


1. maj 1964 arriverede Axel til Nykøbing Sj., hvortil han var blevet headhunted af sin gamle chef i Bogense; han var nemlig blevet direktør i Odsherred Trælast på Rørvigvej 4. Axel boede på et værelse på Vesterbro, og når nu madlavning ikke ligefrem var en af spidskompetencerne, så var det jo nærliggende at spise sin aftensmad på Cafe du Vest. Da "Vesten" ejedes af formanden for fodboldklubben NIF, så kom der mange fodboldspillere her. Altså startede Axel til fodbold stort set, da han ankom til byen. Da NIF i 1969 nærmest var i opløsning, gik en helt ny bestyrelse ind i arbejdet med at få NIF på fode igen. I den ny bestyrelse sad bl.a. Axel og Svend Aage Andersen.

Bestyrelsen, med Axel og Svend Aage i spidsen, arbejdede på at få et nyt klubhus op at stå på Kongeengen, og i 1973 kunne Axels firma Nydan Byg aflevere et meget moderne klubhus til bl.a. fodboldklubben. Ikke lang tid efter trådte Axel ud af bestyrelsen i NIF. Han var i mellemtiden kommet i bestyrelsen i badmintonklubben og fortsatte samarbejdet mellem NIF og NB omkring sommerfesterne i Nykøbing. Det udviklede sig hurtigt til deciderede asfaltballer med optog som i de gode gamle dage.

Axel havde spillet badminton i Bogense og var fynsmester for ikke halejende klubber i C-rækken i herredouble. Da badmintonsæsonen startede i september, var det let at falde til i badmintonklubben, idet der var mange gengangere fra fodboldklubben.

Og så gik det sådan, at badmintonklubben blev Axels hjertebarn. Sammen med Børge Trykker tog Axel sig enormt meget af ungdommen, og det endte faktisk med, at de to fik bygget Sjællands stærkeste juniorafdeling op. Axel startede straks med at træne med ungdomspillerne og langsomt blev det mere og mere almindeligt, at flere og flere seniorer også gad træne med de unge, som så hurtigere blev dygtigere til glæde for klubben på sigt.

Axel kørte ungdomsspillerne rundt til turneringer, og senere kørte han ungseniorerne rundt på hele Sjælland. På et tidspunkt kørte han til Erland Kops´ Form & Figur på Østerbro en gang om ugen, så de unge også kunne komme i bedst mulig fysisk form. Det udmøntede sig senere i en filial af Form & Figur, som kom til at ligge i forbindelse med badmintonhallen på Savværksvej.

Det er ganske umuligt at gøre op, hvad Axel har brugt af timer som medlem af badmintonklubben og dens bestyrelse, men det kan konstateres, at han har sat sit store præg på klubben, helt fra han ankom til byen i 1964 og så de næste ca. 47 år frem i tiden; en stor del af dem som formand. Og fakta er, at manden har sprøjtet den ene gode idé ud efter den anden, og det mest fantastiske er, at et utal af ideerne er blevet effektueret. Blandt andet blev der i 1987 indviet en spritny badmintonhal med fire baner på Savværksvej bygget af Axels firma Nydan Byg. Det var aldrig sket uden Axel som initiativtager og indpisker. Der havde muligvis slet ikke været nogen badmintonklub
i byen længere. I 1989 havde kommunen endelig fattet, hvilken lederkapacitet der bestyrede badmintonklubben - så fik Axel omsider den hæder, han i mange år havde fortjent - Årets kommunale Lederpris.

Det kunne jo heller skjules for hverken Sjællandskredsen eller Dansk Badminton Forbund, at deroppe i det nordvestlige hjørne af Sjælland gik der en yderst kompetent organisator rundt.

Begge parter tilbød flere gange Axel poster i de respektive bestyrelser, men Axel takkede pænt nej. Man var vel klubmand med stort K.

Det lå i Axels gener, at han ville være selvstændig forretningsmand, og da Odsherred Trælast blev opkøbt af Nykøbing Sj. Trælast, var tiden inde for Axel. Han begyndte i det små at bygge et hus hist og her, og langsomt, men sikkert, voksede der, i starten med Bent Højbjerg som økonomisk kampagnon, et velrenommeret firma frem, som så blev til Nydan Byg. Da det var på sit højeste var der 25 mand ansat i firmaet samt flere tilhørende underentreprenører.

Axel havde sine helt egne måder at organisere firmaet på. Tømrerne taler f.eks. stadig med respekt om hans store vægtavle med legoklodser på kontoret på Rørvigvej 221 - her kunne medarbejderne altid følge med i, hvor man skulle arbejde, og hvor langt et byggeri var.

Nydan har altid levet højt på, at Axel har sat en ære i at være loyal overfor både sine medarbejdere og sine kunder. Nydans vigtigste form for reklame var den, der lød fra kunde til kunde.

Det ligger nogenlunde fast, at Axel har haft fingre i mellem 600 og 700 byggerier i Nykøbing og omegn. Og det er vel at mærke alt sammen udført med såkaldt god byggeskik. Axel har sat sit umiskendelige præg på Nykøbing og Rørvig, ind imellem med noget der ligner helt nye bydele.

Axel har altid været en stjerne i mit univers, og det har været den største fornøjelse, at have været ven med ham helt fra starten, da han ankom til badmintonklubben. Axel vil altid være en af de store fyrtårne i mit liv - en jeg altid vil kunne se op til.

Tak for alle de glade timer vi har haft sammen Axel - vi ses måske en dag i de hellige
badmintonhaller.

Æret være Axels minde.

Nils SanderFORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2021 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.