Mere af Nykøbing skal have fjernvarme
Illustrationsfoto

Mere af Nykøbing skal have fjernvarme

AF BJARNE HANSEN / Lørdag 27-6-20 - 08:55

NYKØBING - Nykøbing Sj. Varmeværk A.m.b.a. har planer om at forsyne en større del af byens boliger med fjernvarme til gavn for forbrugernes pengepung og miljøet.


Varmeværket har ansøgt Odsherred Kommune om at godkende et projektforslag, som omfatter et nyt forsyningsområde.

Projektforslaget vedrører etablering af fjernvarme til et boligområde, der omfatter både eksisterende huse og planlagt nybyggeri.

Projektet omfatter udstykninger i Æblehaven samt eksisterende boliger i Askehaven, Ørnevej, Rosendalen og Slyngrosevej.

Projekt til 2,39 mio. kr.
Det samlede fjernvarmeprojekt inklusiv ledningsnet er estimeret til at koste i alt 2,39 mio. kr. plus moms.

Det drejer sig om 51 eksisterende huse med et samlet bebygget areal på 5.989 kvadratmeter og et varmebehov på ca. 834 MWh/år.

Det planlagte nybyggeri omhandler 16 dobbelthuse, hver på 90 kvadratmeter, i alt et samlet boligareal på 1.440 kvm med et forventet varmebehov på ca. 63 MWh/år.

Planen er at etablerer en fjernvarmehovedledning ned i eller langs vejene og tilslutter nye fjernvarmekunder med stikledninger fra hovedledningen.


Samfundsøkonomisk
Godkender Byrådet projektforslaget skal Odsherred kommune udvide området for kollektiv varmeforsyning i den kommunale varmeplan, så projektforslagets område inkluderes. Da projektet overholder projektbekendtgørelsens krav til et projektforslag, anbefaler Center for Miljø og Teknik godkendelsen, da projektet er den samfundsøkonomisk mest fordelagtige løsning.

I projektforslaget regner ansøger ud fra et forsigtighedsprincip, at kun huse med individuelle oliefyr skifter til fjernvarme, hvilket svarer til en tilslutningsgrad ved fuld udbygning på ca. 60 procent. Årsagen er, at det vurderes for tvivlsomt, om ejerne af el-opvarmede og varmepumpe-opvarmede huse vil konvertere til fjernvarme.


God brugerøkonomi
Varmeværket har beregnet, at brugerøkonomisk er der en fordel på 16.997 kr./år inklusiv moms for olieopvarmede huse ved at skifte til fjernvarme. Hvis el-opvarmede og varmepumpe-opvarmede huse konverteres vil der være en fordel på henholdsvis 426 kr./år og 2.811 kr./år.

Samfundsøkonomisk har projektet en fordel I forhold til fortsat individuel varmeforsyning på ca. 1,17 mio. kr. set over 20 år.

Projektet vil ifølge beregningerne bidrage med en miljømæssig gevinst i form af 1.790 tons mindre CO2-udledning over 20 år.
FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2020 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

PÅ FORSIDEN LIGE NU