Mange i Højby har skiftet til fjernvarme
Driftsfolk fra Nykøbing Sj. Varmeværk har gjort det fysisk muligt at tilslutte så mange nye kunder i en fart. Arkivfoto

Mange i Højby har skiftet til fjernvarme

AF BJARNE HANSEN / Onsdag 10-6-20 - 17:56

HØJBY - Odsherred Forsyning melder om et boom af nye fjernvarmekunder og husejerne i Højby er med på af få en mere miljørigtig varme i boligen..


Det er nemlig særligt i Højby og Vig, at kunderne strømmer til, men også i Grevinge-Herrestrup, har flere husejere valgt at skifte oliefyret eller pillefyret ud, og i stedet koble sig på ledningen fra det lokale varmeværk, oplyser Odsherred Forsyning, der siden januar har taget imod 100 nye kunder.

Ud af de 100 nye kunder, kommer 35 fra den nye udstykning på Vig Bakke.

Ifølge Forsyningens bestyrelsesformand, Allan Andersen, Nykøbing, er der flere grunde til at glæde sig over kundetilgangen på varmeværkerne. Hver gang en ejendom skifter fra oliefyr til fjernvarme, skånes miljøet nemlig for mellem 4 og 7 tons CO2-udledning årligt. Tallet er lidt mindre for et pillefyr, men der er stadig en miljøgevinst.

Lavere pris
Flere kunder betyder også, at der er flere til at være fælles om de faste udgifter på varmeværkerne, og det er godt nyt for prisen.

- Med omlægningen af varmeværkerne i Højby og Vig fra naturgas til store varmepumper, kombineret med den hastige kundetilgang, forventer vi faktisk at kunne nedsætte taksten for fjernvarme drastisk fra årsskiftet, måske endda med helt op til 25 procent, siger Allan Andersen.

Allan Andersen påpeger yderligere, at den tendens der ses i varmeforsyningen lige nu, falder rigtig godt i tråd med regeringens klimalov fra 2019, der har som erklæret mål, at reducere landets CO2-udledning med 70 procent inden år 2030.

- Det er min oplevelse, at folk i Odsherred generelt er meget optagede af klima og miljø, så denne udvikling er da absolut positiv, siger han.

1.300 kunder
Hos Forsyningens direktør, Fanny Villadsen, er der også begejstring at spore:

- Dejligt at kunderne går væk fra de individuelle opvarmningskilder, hvor de skal passe et fyr eller have en stor pumpe stående på grunden, og i stedet melder sig ind i fællesskabet om det lokale varmeværk, siger hun, og understreger, at det er samarbejdet med dygtige driftsfolk fra Nykøbing Sj. Varmeværk, der har gjort det fysisk muligt at tilslutte så mange nye kunder i en fart.

Forsyningens datterselskab Odsherred Varme A/S, har nu i alt 1.300 kunder, fordelt på byerne Vig, Højby og Grevinge-Herrestrup.

Ombygningen af de to værker i Højby og Vig, væk fra naturgas, afsluttes her i juni måned og betyder en årlig CO2 reduktion på 6.000 ton.

FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2020 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

PÅ FORSIDEN LIGE NU