Kommuneplan giver plads til store butikker
Illustrationsfoto

Kommuneplan giver plads til store butikker

AF BJARNE HANSEN / Tirsdag 19-10-21 - 09:02

NYKØBING - På området afgrænset af Vesterlyngvej og Odsherredvej i Nykøbing forslår kommunen, at der fremadrettet kan lokalplanlægges for butikker der sælger autotilbehør, køkken, hårde hvidevarer, tæpper og lignende.


På 7.000 kvadratmeter ud af de samlet 15.700 kvadratmeter i den nordvestlige del af Nykøbings industrikvarter kan der i fremtiden etableres større udvalgsvarebutikker inden for bl.a. biler, campingvogne, trailer eller både samt udvalgsvarer inden for blandt andet køkken-, boligtekstiler og tæpper.

Baggrunden for forslaget i Kommuneplanen er at styrke Nykøbing og Odsherred i den regionale konkurrence med andre handelsbyer og bidrage til, at en større del af handlen holdes hjemme i Odsherred Kommune.

Formålet med aflastningsområdet er således at gøre det attraktivt for butikker, der typisk ikke kan indpasses i den mere tætbebyggede bymidte.


Skal styrke den lokale handel
Målet med planen er også at bidrage til, at handelslivet udvikles med butikker, som ikke i forvejen findes i Nykøbing, så borgerne kan handle lokalt i stedet for at køre til fx Holbæk eller handle på nettet.

De nye udvalgsvarebutikker vil ifølge de analyser kommunen har fået udarbejdet øge den samlede omsætning i detailhandlen i Nykøbing og bidrage til, at mere handel holdes hjemme i Odsherred Kommune. For det første vil det nye udbud af butikker få de lokale kunder og turister til at handle mere hjemme i Nykøbing i stedet for at handle i for eksempel Holbæk eller på nettet.

Dette styrker Nykøbings handelsliv, men i andre byer, der har fået et større butiksområde udenfor bymidten, er der eksempler på, at det også har fået konsekvenser for bymidten, byens øvrige, eksisterende detailhandel og oplandsbyerne. Det vurderes, at en væsentlig del af omsætningen i de nye udvalgsvarebutikker hentes udenfor kommunen, men at en væsentlig del af omsætningen også hentes lokalt i Nykøbing og i mindre omfang i bl.a. Asnæs.


Øget omsætning
Der er også en vis sandsynlighed for, at nogle af butikkerne i de nye aflastningsområder bliver butikker, som i forvejen findes i Odsherred Kommune, dvs. butikker, som flytter til de nye aflastningsområder. Sådanne interne flytninger kan kun forventes at medføre en beskeden samlet omsætningstilvækst.

I detailhandelsanalysen fremgår som et eksempel en beskrivelse af fem typer butikker inden for have og fritid, boligudstyr, biludstyr, jagt og fiskeri og plantecenter, der udgør 7.000 kvadratmeter inden for aflastningsområdet.

Samlet vil den årlige udvalgsvareomsætning i Nykøbing øget med 48 millioner kroner om året til 328 mio. kr., hvis der etableres nye butikker i aflastningsområdet.FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2021 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.