Klintegården var et eftertragtet ferieparadis
Klintegården blev opført af fabrikant John Messerschmidt i 1917, og i 1930 overtog BP ejendommen og brugte den til feriested for firmaets funktionærer. Arkivfoto: Søren Bay

Klintegården var et eftertragtet ferieparadis

AF BJARNE HANSEN / Søndag 26-7-20 - 07:16

KLINT - Klintegården har sin egen helt specielle historie, men den rummer også historien om, hvordan ferie som særlig personalegode udviklede sig til en almen rettighed.


På fredag, 31. juli kl. 13:30 er det muligt at høre mere om Klintegården ved et foredrag på stedet.

Fabrikant John Messerschmidtkøbte 20 tdr. land i Klint i 1916. Huset blev bygget i gule sten med kampestensfundament og med stråtag, og stod færdigt til indflytning den 15. august 1917. Da huset var færdigt og afleveret, monteret og træerne plantet, var alt betalt kontant 120.000 kroner - uden en eneste prioritet. I dagens priser svarer det til 4.459.476 kroner.

Huset kom til at hedde Strandgården og blev i familiens eje til 1927.

Derefter ejedes den af højesteretssagfører Schørring, København, som solgte den til det store engelske petroleumsselskab British Petroleum (BP) for 30.000 kr.


Skiftede navn til Klintegården
BP overtog ejendommen i marts 1930, og Klintegården, som den nu kom til at hedde, tjente som feriested for selskabets funktionærer.

Der var god plads i den store trefløjede bygning, og i begyndelsen klarede man sig med denne alene, men snart blev det nødvendigt at udvide for at skaffe plads til flere i den store medarbejderstab.

Der blev plads til 30 voksne og en snes børn ad gangen. Hvert hold fik 14 dages ophold på gården, så der i løbet af en sæson kunne skaffes plads til knapt 200 funktionærer med familie.


Der så meget anderledes ud, da Klintegården blev bygget som Strandgården for over 100 år siden. Arkivfoto


Rekreationsophold
Ifølge Odsherred Wiki var dette dog kun halvdelen af personalet ved hovedafdelingen og i filialerne landet over, og det var nødvendigt med en udvælgelse, således at de, der trænger mest til et rekreationsophold, kommer i første række.

Krigen 1940-45 havde naturligvis stor indflydelse på Klintegården, da tyskerne standsede oliekompagniets virksomhed i Danmark, hvilket førte til afskedigelse.

I 1941 og 1942 blev hovedhuset udlånt til F. L. Schmidt, mens BP disponerede over et anneks.


Flere forbedringer
Efter krigens afslutning 1945 tog BP atter fat på forbedringer. Der blev anlagt badmintonbane og installeret elektrisk drevet vandværk, og der kom håndvaske med rindende vand på gæsteværelserne.

I januar 1983 satte BP-oliekompagniet Klintegården til salg for 4,2 millioner kroner. Den blev købt af en ejendomsspekulant, men BP's tilsynsførende arkitekt Bent Moudt henvendte sig til Fredningsstyrelsen, der greb ind med en fredning af Klintegården.

Den er i årenes løb blev moderniseret, ombygget og vedligeholdt, og omfatter en trelænget hovedbygning med stråtag, indeholdende flere dagligstuer, TV-stue, ni soveværelser, badeværelser og toiletter m.m.

Dertil kommer en fløj med stråtag, to spisestuer med plads til 50 gæster, opholdsstue, kontor og værelser. I annekset er syv soveværelser, fire pigeværelser samt flere badeværelser.

Grundarealet er på 65.302 kvadratmeter, hvor der er mulighed for udstykning.

FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2021 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.