Isen er endnu ikke sikker at færdes på
Isen på søer og åer er langt fra tyk nok til at gå på, advarer Odsherred Kommune. Arkivfoto

Isen er endnu ikke sikker at færdes på

AF BJARNE HANSEN / Mandag 8-2-21 - 10:06

ODSHERRED - Selvom temperaturerne efterhånden har ligget under frysepunktet i flere dage, så er isen på søer og åer endnu ikke tyk nok til, at den er sikker at gå på.


Bliv på land
Odsherred Kommune opfordrer derfor alle til at blive på land, til de blå skilte med ”Færdsel på isen er tilladt” er sat op.

Måling af istykkelse begynder, når der har været nattemperaturer koldere end -5 grader syv dage i træk.

Målingerne udføres ved at bore huller i isen og ved hjælp af en lineallignende genstand med en 90 graders bøjning fastsætte isens tykkelse


Tommelfingerregel
Danmarks Meteorologiske Institut fortæller, at tommelfingerregel er, at isen vokser med 1/10 millimeter pr. minusgrad pr. time. En periode på 24 timer med en konstant temperatur på minus 5°C skaber altså teoretisk set et lag is på 12 millimeter.

Men der er mange andre faktorer, der spiller ind. Effekten af frosten i luften over søen aftager, efterhånden som istykkelsen stiger. Det skyldes, at isen har en isolerende virkning. Jo tykkere isen er, jo langsommere vokser den sig altså endnu tykkere. Et lag sne på isen virker også isolerende, ligesom vinden kan have en effekt, særligt på store vandoverflader, oplyser DMI.

Hertil kommer ind- og udløb, der kan ændre temperaturforholdene og være årsag til strømninger i vandet. Det samme gælder indsivende grundvand.

Budskabet fra DMI er altså, at bare fordi det har været frostvejr i en periode, og én sø er meldt sikker, så er isen ikke nødvendigvis sikker på søen lige ved siden af.

FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2021 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.