Feriehuses forældede apparater skader klimaet
Sommerhusene er ofte endestationen for gamle apparater fra køleskabe til tv. Illustrationsfoto

Feriehuses forældede apparater skader klimaet

AF BJARNE HANSEN / Lørdag 18-7-20 - 10:57

NYKØBING - Egnens mange feriehusejere bør tænke sig bedre om, for sommerhusene er ofte endestationen for gamle apparater fra køleskabe til tv. Det skader klimaet og giver ejerne høje elregninger.


- Sommerhuse, kolonihaver og andre fritidshuse er hjem for mange forældede apparater. Det bliver et slags hospice, hvor det gamle køleskab og fjernsynet fra 90’erne bruges nogle år mere, end de egentlig burde. Det betyder højere elregninger, for de gamle apparater sluger langt mere strøm. Samtidig går de oftere i stykker. Derfor er det en god ide at tænke sig om to gange, før man flytter gamle strømslugere til sommerhuset, siger fuldmægtig Thore Stenfeldt fra Energistyrelsen.

Eksempelvis bruger et gammelt køleskab med energimærke A 2½ gange så meget strøm som et nyt med energimærke A+++.


Hvornår skal du skrotte?
Man kan regne på økonomien i de enkelte apparater, hvis man kender strømforbruget. Hvornår det – fra et rent klimahensyn – er det rigtige tidspunkt at sende sine gamle apparater til genbrug, afhænger af en række faktorer, understreger Thore Stenfeldt.

- Der bruges også energi og ressourcer på at producere et nyt apparat. Men hvis du afleverer dit gamle apparat på genbrugspladsen, bliver mange af materialerne brugt igen. Der er også forskel på, hvornår det er bedst for klimaet at skrotte for eksempel en fryser og et fjernsyn. Men overordnet betyder brugen af de forældede apparater en unødigt høj klimabelastning, siger Thore Stenfeldt.

Energistyrelsen anbefaler også at overveje solceller til at minimere energiforbruget i sommerhuse. Og en varmepumpe, hvis huset bruges hele året.

FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2021 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.