Byråd vil markere Solvognens fundsted
Solvognen blev fundet i september 1902, da der blev pløjet for første gang i Trundholm Mose. Foto: Tim Lykkegren

Byråd vil markere Solvognens fundsted

AF BJARNE HANSEN / Søndag 21-6-20 - 07:06

NR. ASMINDRUP - Solvognen er ikke bare Odsherred Kommunes vartegn, men også et dansk nationalklenodie – et enestående bronzealderfund i bronze og guld. Derfor har Byrådet besluttet at bruge 3 millioner kroner til etablering af Solvognens fundsted i Trundholm Mose.


Byrådet har godkendt lånefinansiering fra den særlige Covid-19-pulje, som skal sætte gang i beskæftigelsen under Coronakrisen.

Solvognen blev fundet i september 1902, da der blev pløjet for første gang i Trundholm Mose. Den er fremstillet i ældre bronzealder, ca. 1400 f.Kr. og forestiller en hulstøbt hest, der trækker en solskive. Hesten og skiven står på resterne af seks hjul, og både hest og skive har øskener til fastgørelse af liner. Solskiven er belagt med guld med fine mønstre i cirkelformede motiver.


Finderen ikke imponeret
Finderen, Frederik Willumsen, hjembragte fundet, og lod sin søn lege med hesten i den tro, at figuren bare var et stykke gammelt legetøj. Solvognen var dog beskadiget allerede i bronzealderen, da den sandsynligvis blev lagt i mosen som offergave.

I 1998 afslørede en metaldetektor samme sted nye fragmenter af de seks hjul. Figuren er dateret til ældre bronzealder – ca. 1350 f.Kr.


Dagens cyklus
Bronzealderens mennesker forestillede sig, at solen blev trukket over himlen om dagen. Om morgenen førte en fisk solen til et skib, som bar solen indtil middag. Her tog solhesten over og førte solen videre til eftermiddagsskibet. Til aften førte en slange solen til underverdenen, der lå under den flade jord. Hernede var solen mørk, mens den på natskibe blev bragt tilbage til morgenens udgangspunkt, hvor fisken atter tog over. Således blev dagens cyklus opretholdt i al evighed af solens hjælpere – fisken, hesten, slangen og skibene.




FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2024 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.