Undersøg kongens jagtslot i Stokkebjerg
Foto: Naturstyrelsen

Undersøg kongens jagtslot i Stokkebjerg

Lørdag 4-7-20 - 12:02

LEDER - I den sydlige ende, af det der nu er Stokkebjerg Skov, ligger resterne af et gammelt voldsted og Gelstrup Slot, som menes at have været kongens jagtejendom i det, der dengang var et selvstændigt kongeligt len.


Der er nærmest intet tilbage fra middelalderens slot eller herregård, efter et tårn blev fjernet først i 1800-tallet. Kun svage spor af voldstedet findes i den nu tilgroede Gelstrup Sø samt ruinerne af en muret kælder.

I sin tid har borgen eller herregården, der var omgivet af beskyttende voldgrave, haft udsigt over Isefjorden, men om den har haft nogen betydning for bevogtning eller kontrol af fjorden vides ikke.

Alle bestræbelser for at finde overleveringer, eller blot antydninger, om dette voldsteds funktion har hidtil været forgæves.


Gravet fri i 1968
I foråret 1968 lod Nationalmuseet borgens rester gravet fri, men der skete hverken en egentlig udgravning eller restaurering.

Derfor er der heller ikke gjort nogen fund i området, og man ved ikke, hvor gammel borgen er. Nogle mener, at den kan dateres helt tilbage til 1100-tallet. Andre, at den stammer fra 1300-tallet, og at Valdemar Atterdag formentlig har brugt den, når han skulle på jagt i Odsherred.

Historikerne ved, at skoven tilhørte kongen som en del af krongodset, og Gelstrup Slot var residens for Gelstrups kronlens lensmænd tilbage fra 1300-1400 tallet, hvor Dronning Margrethe I, og flere konger efter hende gjorde ophold her.


Lenet nedlagt i 1566
I 1566 blev lenet nedlagt og den kongelige lensgård lagt under Dragsholm Slot. Derefter mener man, at gården gik i forfald.

Den ca. 550-årige ruin ligger tildækket og overgroet, og ingen kender dens historie. Det burde være en oplagt opgave for Museum Vestsjælland at undersøge den del af Odsherreds historie.

BJARNE HANSEN
ChefredaktørFORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2020 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

PÅ FORSIDEN LIGE NU