• <em>En købstad uden en biograf er ingen rigtig købstad. Underligt, at en biograf ikke er tænkt ind i den nye teaterbygning på Algade. Illustrationsfoto</em>
  • Regina i Havnegade i 1943.<br>

Trist Nykøbing ikke har en biograf

Tirsdag 28-7-20 - 06:12

LEDER - De forskellige streamingtjenester tilbyder et stort udvalg af film og serier, som man kan se hjemme fra sofaen. Men der er noget specielt ved at gå i biografen og se film på det store lærred og få en fabelagtig lyd.


Derfor er det trist, Nykøbing ikke har en biograf, som kan give nogle fælles oplevelser.

Mange mindre byer har en biograf, som drives af frivillige.

Måske er det et udslag af nostalgi, når tankerne går tilbage til forestillingerne i Regina i Havnegade. Der var noget særligt ved at købe billet til Tarzan, Zorro og cowboyfilm hos Marie Steen eller Stig Jakobsen og Axel Nielsen, som var biografdirektørerne i min barndom.

At der kom en biograf i Nykøbing var ikke et tilfælde. Ifølge altid oplyste Odsherred Wiki havde der i en del år efter 1900 været mere eller mindre faste biografteatre rundt om på hoteller i Nykøbing. Regina blev bygget i 1927 af ejeren af Hotel Frederik den VII på den anden side af Havnegade, Christian Marius Petersen.

Den blev lagt med gavlen ud mod Havnegade og siden var vendt mod Jernbanevej, til hvilken der var udgang fra biografsalen.


Christian H. Petersen drev biografen frem til 1933, hvor den blev solgt til Kaj Vejlsgaard. I 1949 overtog Marie Steen, som drev den frem til 1973. I knap et år havde Stig Jakobsen biografen, inden Axel Nielsen i 1974 blev direktør.

Regina lukkede 31. december 1985, og siden har bygningen huset forskellige fagforeninger under navnet "Organisationernes Hus".

Så Nykøbing er således slået næsten 100 år tilbage, og der er brug for at nogen tager initiativ til en biograf.

For en købstad uden biograf er ingen rigtig købstad….

Underligt, at en biograf ikke er tænkt ind i den nye teaterbygning på Algade. Så kunne Odsherred Teater måske blive lidt mere folkeligt!

BJARNE HANSEN
Chefredaktør

FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2020 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.