Stop med at bande turisterne langt væk
Turisterne fylder meget, men skaber omkring 2.000 helårsarbejdspladser i Odsherred. Arkivfoto: Visit Odsherred

Stop med at bande turisterne langt væk

Søndag 5-7-20 - 08:20

LEDER - Det vrimler med turister på vores egn, og gudskelov for det. Det er indtægter. For nogle den indtægt, de skal leve af i de måneder, hvor der ikke er så mange turister.


I højsæsonen kan man ofte høre fastboende bande turisterne langt væk, fordi det er besværligt at handle og der er mennesker overalt.

Men lad være med det.

Uden turisterne havde vores egn været fattig på indkøbsmuligheder og kulturelle begivenheder. Uden turisterne ville der simpelthen ikke være grundlag for ret meget. Dertil er antallet af fastboende for lavt, og havde formentlig uden turistindtægterne været endnu lavere.

Og tænk på hvad det betyder for kommunekassen, at Odsherred er Danmarks største sommerhusområde…

Afhængig af turisme
I 2017 viste en rapport, at Odsherred er den kommune i Region Sjælland, der er mest afhængig af turisme.

Rapporten, som Visitdenmark og Center for Regional & Turismeforskning, havde udarbejdet viste, at 19 procent af kommunens samlede antal årsværk kommer fra turismen. Til sammenligning er det samme tal blot 4,2 procent for hele Danmark.

Rapporten nåede frem til, at turismen skaber 1.740 årsværk, men det er eksklusive de arbejdspladser, som skabes indenfor håndværk og service. Det anslås det, at turismen alt i alt skaber noget over 2.000 arbejdspladser.


Turisme i 120 år
Turismen har været her i over 120 år, men det var med de store udstykninger af ubrugelig jord og sand, turismen tog fat for alvor.

Oprindeligt var Odsherred en halvø, der kun havde forbindelse til Sjælland via en smal tange, Draget, ved Dragsholm Slot. Men med udtørringen af Lammefjorden fra 1875 og indvielsen af jernbanen fra Holbæk til Nykøbing i 1899 kom også de første turister.

Kunstnerne kom først
I 1880’erne søgte kunstnere og forfattere længere bort fra København og de tidlige feriesteder langs Øresund og den nordsjællandske kyst. Rørvig var det første sted i Odsherred. Her var naturen barsk og rå. Her blev kunstnerkolonien Odsherredsmalerne grundlagt i 1930’erne.

Malere som Karl Bovin, Kaj Ejstrup, Viggo Rørup, Ellen Krause og mange flere skabte billeder med udgangspunkt i lyset, landskabet og livet i Odsherreds bakkelandskab.

De satte en forarmet afkrog af Danmark på landkortet.


Landliggerne
De første landliggere overnattede i fiskernes og bøndernes boliger. Man lejede stuehuset ud og flyttede selv ind i en tilbygning eller et skur i haven.

Rørvig Badehotel åbnede for gæster i 1907, mens FDF’s landkoloni i Klint for københavnske drenge blev taget i brug samme år.

Egentlige feriehuse sås først omkring 1910 tæt ved det gamle færgested i Rørvig. I dag findes ikke færre end 26.000 sommerhuse i Odsherred, og indbyggertallet mangedobles i sommerhalvåret, på grund af de mange turister fra både ind- og udland.

Byd dem velkommen. De er ikke en forbandelse, men en velsignelse!

BJARNE HANSEN
ChefredaktørFORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2020 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

PÅ FORSIDEN LIGE NU