Lad samles om at få Asfaltballet tilbage
Asfaltballet var i sin tid "Danmarks største sommerfest". Arkivfoto

Lad samles om at få Asfaltballet tilbage

Torsdag 2-7-20 - 08:58

LEDER – Nykøbing mangler en signaturoplevelse, og gode kræfter bør samles om at genoplive byens legendariske asfaltbal.


Nuvel Nykøbing/Rørvig Jazz Festival i denne måned og Honky Tonk i september er gode arrangementer, men langt fra at kunne måle sig med asfaltballerne, som mange i min generation og ældre mindes med glæde. Der var der fest i gaden, og byen fik opmærksomhed i landets største aviser.

Pengemangel
I 2017 gjorde Nykøbing Sjælland Handel & Erhverv sammen med byens restauratører et behjertet forsøg, hvor der var planlagt et Asfaltbal 15. juli. Men foreningen måtte aflyse, da den ikke kunne få økonomien til at hænge sammen.

Nykøbing Sjælland Handel & Erhverv havde håbet på, at kunne tage en gammel tradition op og give både den og byen nyt liv.

Godt set, men opbakningen udeblev, desværre.


Tradition fra 1930
Nykøbings første asfaltbal blev holdt i 1930. Anledningen dengang var, at den daværende borgmester, Jakob Jensen, der var sagfører og formand for turistforeningen, mente, man skulle markere, at asfalten havde afløst de toppede brosten på Algade.

Ved den lejlighed "opfandt" man navnet "Asfaltbal", som snart spredte sig til hele landet.

Det blev starten på en succes, og siden blev det til mange asfaltballer i Nykøbing med optog, tivoli, fyrværkeri, børnefester, underholdning, musik mm. Nogle fester forløb over flere dage, andre blot en enkelt.


Danmarks største sommerfest
Det var i Poul Skytte Olsens tid som turistchef, det for alvor blev en stor begivenhed med landsdækkende opmærksomhed.

Jeg husker, hvordan Poul Skytte Olsen, da jeg som ung journalist in spe kom i hans og Ritas hjem på Klintevej, ofte fortalte om de gyldne år, hvor Københavnerbladene sendte medarbejdere til Nykøbing, og fra det fornemme Hotel Phønix rapporterede om ”Danmarks største sommerfest”.

Sidste gang der blev afholdt Asfaltbal i Nykøbing var i 2003.

Nu bør alle gode kræfter samles, så vi kan få Asfaltballet tilbage!


BJARNE HANSEN
ChefredaktørFORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2020 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

PÅ FORSIDEN LIGE NU