Hvorfor skjuler kommunen oplysninger?
Illustrationsfoto

Hvorfor skjuler kommunen oplysninger?

AF BJARNE HANSEN / Torsdag 25-6-20 - 07:12

LEDER - Hemmelighedskræmmeri anvendes sjældent i krydsord, men i Odsherred Kommune er det helt normalt. Kommunen har nemlig ikke åbne postlister, hvilket er udemokratisk og til skade for os alle.


Det burde være Byrådets ønske at sikre størst mulig åbenhed og dialog i forhold til borgerne og pressen og i forhold til de muligheder, der er i lov om offentlighed i forvaltningen.

Rundt omkring i de danske kommuner tales der i disse år om vigtigheden af, at borgerne tager del i den offentlige debat. Men det kræver altså, at kommunerne er villig til åbenhed og borgerinddragelse.

Den praksis, der er i Odsherred Kommune, klæder ikke demokratiet. Kommunen bør give mulighed for at se oplysninger om, hvilke breve og mails m.v., den modtager.


Ingen undskyldning
Der er ingen undskyldning for ikke at have åbne postlister, og dermed give borgere og pressen mulighed for aktindsigt. For de oplysninger, kommunen har, er omfattet af databeskyttelseslovgivningen, hvilket betyder at kommunen ikke må sætte informationer om breve, der indeholder følsomme personoplysninger på postlisten.

Informationer om breve, der indeholder fortrolige eller tavshedsbelagte oplysninger må gerne fremgå af postlisten, når de fortrolige oplysninger er anonymiseret. Som eksempel på fortrolige eller tavshedsbelagte oplysninger kan nævnes enkeltpersoners private og økonomiske forhold, virksomheders økonomiske og forretningsmæssige forhold, oplysninger om at en bygning er opført ulovligt, eller at en sag er overgivet til politiet og lignende.

Desuden skal forvaltningen, ligesom ved andre anmodninger om aktindsigt, foretage en konkret vurdering af, om en anmodning om aktindsigt kan imødekommes.

Så, hvad er det Byrådets politikere vil skjule?

FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2020 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

PÅ FORSIDEN LIGE NU