Frivillige skaber tryghed på Sjællands Odde
På Sjællands Odde er der en gruppe frivillige, 112 Akuthjælpere, som i otte år har været med til at skabe tryghed i lokalsamfundet. Arkivfoto

Frivillige skaber tryghed på Sjællands Odde

Mandag 27-7-20 - 08:53

LEDER - Der er mange, der arbejder som frivillige og gør en forskel. Samfundet er på mange områder afhængige af frivillige. Også i det nordlige Odsherred.


På Sjællands Odde er der en gruppe frivillige, som i den grad skiller sig ud. Det er gruppen af 112 Akuthjælpere, som startede for otte år siden, og som skaber tryghed i lokalsamfundet.

De otte aktive, der er uddannet i avanceret førstehjælp, rykker ud med kort varsel, gruppens medlemmer har i princippet samme uddannelse som brandvæsnets nødbehandlere.

De kan blive alarmeret døgnet rundt pr. SMS og næsten samtidigt med ambulancen, hvis Alarmcentralen finder det nødvendigt.

Første mand er som regel fremme på skadestedet 3-7 minutter efter alarmen er modtaget - uanset tid på døgnet.


Udstyr centralt placeret
Gruppen har en stor rygsæk med udstyr stående ved Brugsen. I den er der ilt, hjertestarter, forbindinger, udstyr til forbrændinger, adrenalin, hjertemedicin etc.

Som udgangspunkt skal 112 akuthjælperne have mulighed for at være på skadestedet i mindst 5 minutter før en ambulance vil være fremme.

Kan afgive situationsrapport
112 Akuthjælpere har et direkte telefonnummer til lægerne på alarmcentralen, det kan rådgive, og hjælperne kan afgive en situationsrapport.

112 Akuthjælpere er ude til alle former for sygdom og tilskadekomst. Det gælder blandt andet hjerteproblemer, vejrtrækningsproblemer, ulykker i hjemmet, hjertestop, mulig dødfundne, kædesave, trafikulykker og brandulykker.

De skaber tryghed og ro på skadestedet, og drager endvidere omsorg for eventuelt efterladte.

De frivillige har tavshedspligt og har lavet en ulønnet kontrakt med Region Sjælland.


Inspiration fra England
Idéen til 112 Akuthjælpere kom fra Kurt Nielsen, der er tidligere direktør på Sygehus Thy-Mors.

Da han med sin familie var på ferie i England i 2009, fik et familiemedlem noget galt i halsen og havde brug for hjælp. Den kom i form af frivillige akuthjælpere, der ydede øjeblikkelig førstehjælp, indtil ambulancen nåede frem.

Kurt Nielsen tog idéen med sig hjem til Danmark. Her fik han et hold fra Region Nordjylland med på en studietur til England, hvor de lærte om den engelske ordning Emergency First Response. Her står ca. 10.000 personer – primært fra den engelske beredskabsstyrelse – parat til at køre ud før ambulancen, når uheldet er ude. Den engelske model blev grundlaget for det danske projekt, som dog er baseret udelukkende på frivillige.

TAK til alle frivillige!

BJARNE HANSEN
Chefredaktør



FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2024 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.