Forbrugernes frie valg til at købe elektricitet
Skatteyderne er medejere af SEAS-NVE - men kan købe strømmen billigere hos andre selskaber. Arkivfoto

Forbrugernes frie valg til at købe elektricitet

Fredag 24-7-20 - 06:13

LEDER - Det kan godt betale sig at undersøge prisen på den strøm, man anvender i sit hjem eller fritidshus.


De lokale elselskabers mangeårige monopol blev brudt, da detailmarkedet for el blev liberaliseret i Danmark i 2003. Det betød, at alle forbrugere frit kunne købe el fra en kommerciel elleverandør på det frie elmarked.

Liberaliseringen medførte ligeledes strukturelle ændringer i ejerskab af kraftværker og transmissions/distributionsselskaber. Et selskab måtte efter 2003 ikke længere producere eller sælge el samtidig med at eje og drive transmissions infrastruktur.

Samtidig har forskellige tjenester på Internettet gjort det nemt at sammenligne priserne hos de forskellige elselskaber - og købe hos de billigste.


Et hurtigt tjek viste således, at prisen for et halvt år hos SEAS-NVE, som borgerne i Odsherred er medejere af via Odsherred Kommune, for et standardhus på 130 kvadratmeter aktuelt var 4.053,88 kr., mens det hos det billigste selskab kun kostede 3.453,88 kr. Altså en besparelse på 100 kr. om måneden.

Er man firmakunde eller storforbruger kan besparelsen være meget større.

Her må man da sige, at liberalisering har vist sit værd!

Samtidig har SEAS-NVE skabt en koncern, der i 2018 havde et overskud på 4,5 milliarder kroner. Koncernens strategi er at "skabe værdi” for sine andelshavere, herunder Odsherred Kommune.

Men hvad med forbrugerne?

De har jo heldigvis det frie valg! De kan som "medejere" købe strømmen billigere hos andre, end "deres eget" selskab. Barokt!

BJARNE HANSEN
Chefredaktør

FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2020 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

PÅ FORSIDEN LIGE NU