Folkekirken bør se på frivillig sognereform
Illustrationsfoto

Folkekirken bør se på frivillig sognereform

Mandag 20-7-20 - 06:45

LEDER - Odsherred Provsti omfatter 13 sogne med 15 sognepræster til 26.871 medlemmer. Næsten halvdelen af sognene ligger i denne avis dækningsområde.


Det er for dyrt at opretholde så mange sogne, især de steder hvor kun få går i kirke.

Til efteråret er der valg til menighedsrådene, som bestemmer i hvert sogn. Det er på tide med en debat, ikke om nogle af sognene bør sammenlægges, men hvilke.

Det er absolut en svær øvelse, for sogneinddelingen er mange hundrede år gammel og i mange små samfund fundamentet for for en lokal identitet.


2.340 kirker i Danmark
Der er aktuelt 2.158 sogne i folkekirken. Hvert sogn er et geografisk afgrænset område, hvor der er mindst én kirke. Folkekirken har i alt ca. 2.340 kirker.

Sognene varierer meget i størrelse. I godt 100 sogne er der således færre end 200 indbyggere, mens der i knap 100 sogne er flere end 10.000 indbyggere.

Som hovedregel er der et menighedsråd i hvert sogn. Ifølge Kirkeministeriet, så kan to eller flere sogne dog beslutte at have fælles menighedsråd.

Der er aktuelt 1.749 menighedsråd, som består af mellem fem og 15 valgte medlemmer samt sognets præst(er).


Demokratisk valgt råd
Menighedsrådet er et demokratisk valgt offentligt råd, der har ansvar for sognets kirke(r) og kirkegård(e) - og har det overordnede ansvar for det kirkelige liv i sognet.

Menighedsrådet er også arbejdsgiver for kirkefunktionærerne, det vil sige alle medarbejdere, der er ansat ved kirken eller kirkegården, bortset fra præsterne, som er uafhængige af menighedsrådene.

Det er på høje tid, vi får debatten om, hvordan vi får sammenlagt de seks sogne i det nordlige Odsherred. Ikke til ét, men to sogne!

Som det fremgår af dagens avis, så har Odsherred Provsti besluttet at omfordele pengene, hvilket betyder store besparelser i Nykøbing, hvor antallet af kirkegængere er størst.

Det virker da helt pip!


BJARNE HANSEN
ChefredaktørFORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2020 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

PÅ FORSIDEN LIGE NU