Det ultimative Odsherred leksikon
Odsherred Wiki beretter historien om Algade 53, Nykøbing, og meget, meget mere....

Det ultimative Odsherred leksikon

AF BJARNE HANSEN / Tirsdag 23-6-20 - 06:23

LEDER - Internettet er fantastisk. Fra en computer, tablet eller smartphone kan vi hente informationer fra næsten hele verden. Alligevel er det ofte det helt nære, som fanger interessen. Det er Odsherred Wiki et rigtig godt eksempel på, og derfor værd at reklamere for.


I januar 2011 påbegyndte Odsherred Lokalarkiv arbejdet med at skabe et lokalhistorisk leksikon med kortere og længere artikler relateret til Odsherreds historie.

Lokalarkivet har lagt fundamentet til leksikonet, men Odsherred Wiki skabes af brugerne selv og udviklingen er dermed op til brugerne selv. På nuværende tidspunkt kan du finde mere end 20.000 artikler på Odsherred Wiki.

Og blandt de mange artikler er der mange, som kan tilgås ved at benytte knappen med “en tilfældig side”. Det er som en lotterimaskine, hvor man bare kan trykke en gang mere, hvis den tilfældigt valgte artikel ikke virker interessant. Så kommer der en ny, som måske fænger bedre.

Der er gevinst mange gange på Odsherred Wiki, og hver uge er der udvalgt en speciel artikel som “Ugens artikel”.


Hvis man bare er en smule interesseret i lokalhistorie, så er Odsherreds elektroniske leksikon kilden til mange fornøjelige timer. Også om Nykøbing og omegn, som naturligt har denne avis’ læseres særlige opmærksomhed.

Senest læste jeg om Hotel Fortunen i Nykøbing, der lå på byens torv, Algade 53, hvor købmand Sivertsen i 1820’erne havde en forretning. Men den blev nedlagt og indgik i hotellet under navnet "Fortunen".

Det er en fantastisk historie, og dramatisk, fordi en del af hotellet nedbrændte under mistænkelige omstændigheder, må man forstå af Odsherred Wiki.

“Teatersalen der lå i hotellets nordre fløj nedbrændte dog 3. april 1883, men blev senere genopført som tilbygning. Hotellets daværende ejer, som kort forinden havde ladet sin brandforsikring forhøje overdrevent, mistænkedes for at stå bag de omfattende skader, og det fortaltes i byen, at han før havde været hotelejer, havde været kriminalbetjent i København, men vistnok for meget "kriminal"”, som det fremgår af teksten.

I min barndom var bygningen ejet af Henry Petersen, var indehaver af Autogården og Mercedes-forhandler. I dag er der lejligheder, hvor der tidligere var hotel.

Prøv selv at gå på opdagelse i Odsherred Wiki!

Link:
Odsherred Wiki


FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2020 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

PÅ FORSIDEN LIGE NU