Venstres grundlægger var avisejer i Nykøbing
Christen Berg blev den samlende figur, der var afgørende for, at Det Forenede Venstre blev dannet i 1870 efter massiv intern splittelse.

Venstres grundlægger var avisejer i Nykøbing

AF BJARNE HANSEN / Tirsdag 20-10-20 - 11:44

NYKØBING - En ny biografi fortæller historien om Venstres glemte grundlægger, Christen Berg, der viede sit liv til at bekrige godsejervældet og på et tidspunkt var ejer af Nykøbing Avis.


Nykøbing Avis blev grundlagt i 1858, men efter skiftende ejere blev bladet i 1884 solgt til folketingsmand Christen Berg, der lod det trykke sammen med Holbæk Amts Dagblad, og udkom nu seks gange ugentlig.

Christen Berg var ikke selv redaktør på avisen.

Historiker og lektor Erik Voss fra Kolding har nu skrevet en bog om Christen Berg, der var en toneangivende stemme i Venstre og blev den samlende figur, der var afgørende for, at Det Forenede Venstre blev dannet i 1870 efter massiv intern splittelse. Derfor har han også en stor del af æren for, at partiet i år kan fejre 150-års jubilæum.


Avisejer
Nykøbing Avis blev grundlagt i 1858, men efter skiftende ejere blev bladet i 1884 solgt til folketingsmand Christen Berg, der lod det trykke sammen med Holbæk Amts Dagblad, og udkom nu seks gange ugentlig.

Christen Berg var ikke selv redaktør på avisen. Han sad i sin tid i Folketinget i 25 år valgt ind for Koldingkredsen.


Christen Berg var et forbillede, der ikke fortjener at gå i glemmebogen, mener forfatter og historiker Erik Voss.


Arbejdsnarkoman
Bogens forfatter, Erik Voss beskriver Christen Berg som ihærdighed og en arbejdsnarkoman. Han mener, at Christen Berg er blevet snydt for den anerkendelse og prominente plads i historiebøgerne, han fortjener.

Erik Voss beundrer Christen Berg for i sit virke altid at kæmpe kompromisløst for den lille mand.

Og selvom det gav ham mange fjender og endda sendte ham bag tremmer i seks måneder i 1886, formåede han alligevel at vinde folkets gunst. Det stod klart, da han ved sin død i 1891 fik, hvad der på det nærmeste kan beskrives som en royal begravelse i Kolding. Her var et sandt menneskehav mødt op for at tage afsked med grundtvigianeren, avisejeren og Venstrelederen, der i sin levetid aldrig nåede at opleve indførelsen af den parlamentarisme, han kæmpede så indædt for.

Mest af alt var Berg et forbillede, der ikke fortjener at gå i glemmebogen, mener Erik Voss.FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2022 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

UGENS MEST LÆSTE

DØDSFALD Fredag 20-5-22 - 06:58
Dødsfald
DØDSFALD Torsdag 19-5-22 - 08:19
Dødsfald
DØDSFALD Torsdag 19-5-22 - 08:17
Dødsfald
DØDSFALD Torsdag 19-5-22 - 08:12
Dødsfald

Flere nyheder