Foredrag om to prominente SNS-patienter
Anny Berntsen foran folketingets talerstol. Arkivfoto

Foredrag om to prominente SNS-patienter

AF BJARNE HANSEN / Onsdag 15-7-20 - 09:37

NYKØBING - Statshospitalet i Nykøbing Sjælland rummer mange interessant historier og skæbner.


Lørdag den 1. august er der et foredrag om to af hospitalets personligheder, “Den sindssyge snedker og den gale maler”.

Turlederen er Jessica Grant Jørgensen, som beretter om Anny Berntsen, der var snedkermesteren, der skabte Folketingets talerstol, der er tegnet af Thorvald Jørgensen. Anny Berntsen har udfærdiget talerstolen uden brug af hverken søm eller skruer.


Odsherredmaler
Lauritz Hartz der var en af de oprindelige Odsherredsmalere.

I 1928 blev Lauritz Hartz for første gang ramt af skizofreni, hvilket i midten af 1930'erne førte til en indlæggelse på Statshospitalet, der varede resten af livet.

I samarbejde med Hartz' familie fik han dog store frihedsgrader under opholdet, og sygdommen førte hverken til en nedgang i hans produktivitet eller til en ændret malestil. Han var ikke gift, men helligede sig kunsten.


Mange år på SNS
Både Anny Berntsen og Lauritz Hartz fik diagnosen skizofreni og var indlagt den største del af deres liv på Sindssygehospitalet Nykøbing Sj.

Anny Berntsen i 47 år og Lauritz Hartz i 52 år.

Publikum på turen går i deres fodspor på hospitalet og lærer mere om to markante personligheder, deres sygdom, kunst og liv.
FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2020 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.