Management-kulturens fallit

Management-kulturens fallit

Torsdag 27-6-24 - 18:31

DEBAT - Redaktionen har fra Kurt Sørensen, Nykøbing, modtaget:


“Inkompetent ledelsesstil i vores kommune”, kunne man forleden læse i et debatindlæg fra en af partigrupperne i Odsherreds byråd. Og det betegner mistiliden blandt de lokale politikere til rådhus-bureaukratiet i Højby. I nabokommunen har man fundet ud af, at højtbetalte medarbejdere i den kommunale ledelse ikke altid er af det gode og sender nu stribevis af fyresedler rundt på rådhuset i Kalundborg.

Management har hidtil været betragtet som effektiv løsningsmodel på mange kommunale opgaver. Man har overtaget erhvervslivets driftsformer med såkaldt professionel ledelse, dvs med højtlønnede direktører med akademisk uddannelse i netop ledelse, uanset hvad opgaverne bestod i. De behøvede ikke at have forstand på det de havde ansvar for. Og resultatet er efterhånden gået op for mange politikere - det har ført dyre og dårlige opgaveløsninger. Det har ført til ansvarsforflygtigelse og manglende inddragelse af medarbejdere og befolkning. Det har været bureaukratisk og udemokratisk.


I dag er man ved at indse, at selskabsdannelser ikke er svaret på løsningen af kommunale opgaver. Det har ført til en række skandaler på forsyningsområder, der har været præget af inkompetance, voldsomme budgetoverskridelser og manglende og mangelfulde løsninger i forhold til borgerne.

Det gælder også på kulturområderne, hvor kommunens politiske ledelse har sat halvprivate foretagender som Museum Vestsjælland og Geopark Odsherred til at varetage formidlingen af lokal historie, senest ved at åbne et nyt museum. Her hersker ukendskab og tomhed, som om Odsherred slet ingen fortid har, kun tilfældige nedslag. Der er ingen samlet fortælling, intet overblik, men lutter ligegyldigheder.


Årsagen er at nævnte selskabs-foretagender er styret ud fra management-kulturens filosofi, af mennesker uden kendskab til det landskab og den kulturhistorie de er sat til at præsentere. Vigtigst er st Præsentationen skal tage sig ud, være en kostbar investering og imponere besøgende og betalende gæster. Den skal virke overlegen, selvsikker og vise man har styr på tingene. Ofte er der tale om en tom skal, et ydre uden indhold. Således har selskaberne typisk bestyrelser med kendte navne, uden lokal tilknytning, uden viden, måske med enkelte politikere indsat som en slags alibi. Bestyrelser skal fremfor alt virke betydningsfulde og autoritative.

I Odsherred står “skandalerne” i kø og dræner kommunekassen, servicen over for borgerne og deres tillid til det bureaukratiske system - netop på grund management-kulturens fallit. Og ansvaret er byrådets og dets mangel på handlekraft.

Med venlig hilsen
Kurt Sørensen
Algade 32, NykøbingFORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2024 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.