Redaktionen har fra Kurt Sørensen, Nykøbing, modtaget:
Vi burde fejre Grundlovsdag den 5. juni i Odsherred. Og de nærmeste til at fejre demokratiets festdag burde være kommunens folkevalgte borgmester og byråd. I år er det netop 175 år siden at demokratiet blev genindført i Danmark - efter en pause på 700 år hvor landets konge mere eller mindre enevældig havde styret landet.
I dag styres landet af Folketinget på Christiansborg, mens lokale byråd styrer kommunerne, valgt af folket hvert 4.år. Det var en ordning som blev etableret af Den Grundlovgivende Forsamling for 175 år siden.
Forbilledet var dengang landets folketing 700 år tidligere, som hed Isøre Ting, hvor folk fra hele landet samledes for vælge landets konger, vedtage landets love og bl.a. indførte kristendommen i Danmark i 930. Isøre var den vigtigste lokalitet i vikingetidens Danmark med datidens parlament, der lå under åben himmel på Mårbjerg syd for det nuværende Rørvig - altså i Odsherred.
Her lå vikingernes nationale parlament i mindst 700 år, svarende til svenskernes parlament i Gsmmel Uppsala, nordmændenes Gulating eller islændingenes Alting. Det danske demokrati er landets væsentligste åndelige kulturarv. Og det burde som sagt fejres, specielt i Odsherred. Her opstod et af verdens ældste demokratier.
Mårbjerg var tillige landets helligsted og hovedsted, et hov, et religiøst og juridisk midtpunkt, som dengang omtaltes af udenlandske iagtagere. Det var Danmarks midtpunkt og landets navle. I dag er det glemt. I Odsherred fejrer borgmester og byråd ikke nationens, demokratiets eller folkets festdag. Kulturarven er glemt.
Med venlig hilsen
Kurt SørensenAlgade 32, NykøbingFORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.
© Copyright 2024 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.