Er der en arkitekt til stede?

Er der en arkitekt til stede?

Tirsdag 4-3-25 - 10:32

DEBAT – Redaktionen har fra Kurt Sørensen, Nykøbing, modtaget:


Odsherred Kommune ønsker at styrke Nykøbing Bymidte og iværksatte omkring nytår en såkaldt brugerundersøgelse med trafiktællinger af folks bevægelsesmønstre omkring gågaden. Samtidig udarbejdede man en hensigtserklæring, hvoraf det fremgår, at man vil skabe et oplevelsesrigt byrum med liv og aktiviteter for byens gæster, som man ønsker skal tilbringe mere tid i Nykøbing. Bag intentionerne ligger planerne om at etablere endnu en kulturinstitution ved siden af Pakhus & Bibliotek og Odsherred Teater – et museum i den gamle Grundtvigskole.


Det er tydeligt, at hensigten alene er at tilvejebringe flere aktiviteter i selve bymidten – en hæsblæsende jagt på såkaldte events. Spørgsmålet er naturligvis, om det overhovedet skaber lyst hos byens gæster til at besøge Nykøbing og tilbringe mere tid i byens butikker og caféer. Gør det købstaden mere tiltrækkende og beriger det oplevelsen af byens rum?

Svaret er nej – eller rettere: Det er helt utilstrækkeligt, hvis målet er at gøre kommunens hovedby, Porten til Odsherred, attraktiv. Projektmagerne bag ideen om at styrke bymidten har glemt rammerne omkring det liv, de sigter mod at skabe. De har overset behovet for at gøre byens rum smukkere, mere behagelige og mere oplevelsesrige at færdes i – både for turister og sommergæster. Der har tydeligvis ikke været en arkitekt til stede.


Hvad skaber en by?
Nykøbing har allerede kønne huse og byrum, men de savner omsorg og pleje. Byen mangler i høj grad træer og bevoksning. Torvet er en gold stenørken, hvor en række træer langs nordsiden ville gøre underværker for caféerne og spisestederne. Flere gadehjørner står tomme efter tidligere tankstationer, som nu blot ligger som fæle huller i tandrækken – disse burde enten beplantes eller bebygges. Et cirkulært bassin midt på torvet kunne samle pladsen og skabe et naturligt omdrejningspunkt.

Desuden bør der plantes træer langs de omliggende smalle stræder med deres lave, sammenhængende husrækker samt langs byens indfaldsveje – Rørvigvej, Klintevej og Vesterbro – så det signalerer, at man ankommer til en køn by.


Byens pladser kunne også omdannes til grønne oaser. Man kunne let genskabe Bysøen tæt ved Grundtvigskolen, gerne med en lille ø i midten for rugende svaner, andefugle og søplanter. Svanetorvet kunne få en trærække langs sydsiden for at skjule områdets uskønne elementer. Bibliotekstorvet kunne forvandles til et grønt område med en skulpturgård i stedet for den nuværende triste parkeringsplads – her kunne Egon Fischers kulørte jernskulptur bag biblioteket komme mere til sin ret. Området kunne desuden indrettes til et diskret grønt parkeringsområde.

En arkitekt ville foreslå at gøre Middelalderbyen omkring kirken til en arkitektonisk attraktion. De gamle stræder og sammenhængende husrækker udgør en harmonisk helhed i forbindelse med Torvet: Nørregade, Svanestræde, Kirkestræde, Skolestræde, Strandstræde, Lindeallé, Kildestræde og Holtets Plads. Dette område har et stort potentiale som en oplevelsesrig del af byen, hvor besøgende kunne gå på opdagelse nær Grundtvigskolens kommende oplevelsescenter. I dag er Middelalderbyen og selve kirken en overset attraktion, som man i andre købstæder ville fremhæve.


Byens forbindelser og identitet
Hvad med byens spadserestier? En beplantet Grønnehavestræde kunne skabe en flot forbindelse til Grønnehaveskoven og Annebergs Kulturpark. Byens besøgende burde også ledes mod lystbådehavnen, der med sine gallerier, spisesteder og fjordudsigt er en attraktion i sig selv. Er de besøgende overhovedet bevidste om, at Nykøbing er en gammel havneby?

Det er tydeligt, at konceptet for en bedre bymidte er udarbejdet af aktører som Museum Vestsjælland, Visit Odsherred og Geopark Odsherred, der primært fokuserer på egne interesser frem for byens iboende kvaliteter. Det er en skam for Nykøbing.

Projektet, som burde skabe fornyelse og gøre byen mere attraktiv, er fattigt og idéforladt. Midlerne fra fonden Frie Bymidter burde have været anvendt til en mere helhedsorienteret tilgang. Hvorfor har man ikke inddraget borgernes idéer og arkitekters faglige kompetencer fra starten?

Med venlig hilsen
Kurt Sørensen
Algade 32, Nykøbing


FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2025 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

SENESTE I DEBAT

DEBAT Tirsdag 4-3-25 - 10:32
Er der en arkitekt til stede?
DEBAT Fredag 14-2-25 - 09:06
Politisk selvmord
DEBAT Onsdag 12-2-25 - 08:21
Et grønnere Odsherred
DEBAT Fredag 31-1-25 - 13:13
Odsherreds kulturarv?
DEBAT Torsdag 27-6-24 - 18:31
Management-kulturens fallit

Flere nyheder