Foredrag om pigerne på Sprogø
Arkivfoto

Foredrag om pigerne på Sprogø

AF BJARNE HANSEN / Lørdag 12-1-19 - 19:03

NYKØBING – Nykøbing Sj. Kirke byder 14. februar på et foredrag om de piger og kvinder, der for omkring 100 år siden blev anbragt under rædselsfulde forhold på Sprogø.

De fleste nulevende danskere kender kun til dette fra Jussi Adler-Olsens krimithriller ”Journal 64”, som har udgangspunkt i tiden, hvor Sprogø var en anstalt for åndsvage og seksuelt løsagtige kvinder.

I Nykøbing vil foredragsholder og historiker Carsten Egø Nielsen holde aftenforedrag i Menighedshuset, og fortælle om kvindehjemmet på Sprogø, om nogle af de flere hundrede skæbner og om hverdagen for beboerne, der blev placeret og isoleret på ubestemt tid.

Det var overlæge Christian Keller, der i 1923 oprettede internatet på Sprogø, og det eksisterede til 1961.

Carsten Egø Nielsen kommer ind på øens historie, om baggrunden for, at man fik anstalten, lidt om oprettelsen og om hverdagen for pigerne. Man hører om Sprogø under besættelsen. En rystende og helt utrolig beretning. Det hele er ledsaget at mange billeder af fotos og dokumenter, der dokumentere Sprogøs historie.

Christian Keller var også initiativtageren til Lov om Adgang til Sterilisation i 1929, Europas første racehygiejniske lov. Allerede i 1911 havde Keller fået oprettet et tilsvarende internat for mænd på Livø.



FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2024 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.