Barsk bog om 24-årig piges opvækst
24-årige Laura Helena Pimentel da Silvas debuterer med sin selvbiografiske bog ”Kommunebarn”. PR-foto

Barsk bog om 24-årig piges opvækst

AF BJARNE HANSEN / Mandag 30-4-18 - 07:18

NYKØBING - 24-årige Laura Helena Pimentel da Silvas debuterer med sin selvbiografiske bog ”Kommunebarn”, hvor Nykøbing spiller en central rolle.

Selvbiografien er en fortælling om incest, omsorgssvigt, ungdomskriminalitet og hashmisbrug.

- Bogen beskriver blandt andet mit ophold på den sikrede døgninstitution Bakkegården, fortæller Laura Helena Pimentel da Silvas.

”Kommunebarn” er hård kost, men også en uafrystelig historie, der insisterer på at blive fortalt. En beretning om udsatte børns tarv, hvad der sker under kommunale anbringelser, og når den unge stigmatiseres som ”kommunebarn”. Det er et værk om massivt svigt, men også oprejsning.

Misbrugt af stedfaren
I 1995 rejste Laura Helena Pimentels familie fra Brasilien. Moren giftede sig med en dansk mand i Frederiksværk. Familien forsøgte at integrere sig, men når moren gik i sprogskole, misbrugte stedfaren Laura, søsteren og slog deres bror. Laura blev fjernet i 1997 og anbragt hos en plejefamilie, hvor hun ikke følte sig hjemme.

En sagsbehandler flyttede Laura til en døgninstitution i Skibby. Her blev hun seksuelt krænket af stedets mandlige indehaver. Under den anlagte sag blev Laura Helena betegnet som utroværdig og uligevægtig af kommunens ansatte, og der rejstes derfor ikke tiltale.

Blev hjemløs
År senere endte hun på døgninstitution og stak af. Laura Helena blev hjemløs, begik kriminalitet og voldsovergreb, mens hashmisbruget tog til.

Det lykkedes hende at indhente den forsømte skolegang i ungdomsfængsel, men helt galt gik det, da hun røg på institutionen Gøgereden i Nykøbing Mors, hvor hun blev isoleret og udsat for torturlignende forhold. Laura skreg om hjælp, forsøgte selvmord, men uden hverken at blive set eller hørt af systemet, der syntes helt at have opgivet hende.

Række af sagsakter
Kommunebarn bygger ud over Laura Helenas egne ord på en lang række sagsakter helt eller delvist refereret i bogen for at give den nødvendig dokumentarisk tyngde og for at belyse de store forskelle der er på forfatterens fremstilling af begivenhederne og myndighedernes. Forskelle der nær endte med at få fatale og tragiske følger.

- Jeg vil gerne vise, at man trods dårlige odds kan bryde den negative sociale arv. Jeg er under uddannelse som social og sundhedsassistent og giver min børn den kærlighed, jeg aldrig selv fik. Der er håb for de svigtede og udsatte, hvis vi rækker hånden frem, lytter til deres historier og griber ind i tide, siger Laura Helena Pimentel da Silva.


FORKERTE FAKTA? Nykøbing Avis skal ikke offentliggøre faktuelle fejl. Hvis der er noget i denne artikel, du føler er forkert, skal du kontakte os på mail: nykavis@gmail.com.

© Copyright 2024 Nykøbing Avis. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.